fredag 1 oktober 2010

Peter Anderssons valanalys

Peter Andersson, ombudsman i Solna och kommunpolitiskt aktiv i sin hemkommun Huddinge, bloggar på sin egen blogg - Peter Andersson - med rätt att tycka. Han har bakom sig en mandatperiod i Stockholms Landstingsfullmäktige. Tidigare i sitt politiska liv har han varit bland annat politisk sakkunnig på regeringskansliet.

2 kommentarer:

 1. Något jag saknar i Netroots valanalyser, som jag till stor del tycker är bra, är att ni sossar borde göra upp med den nyliberala ekonomiska politiken, inte minst genom att faktiskt kolla effekterna av privatiseringar och att INTE föra en Keynesiansk politik (med stimulansåtgärder) i kristider utan alltför enögt fokusera på budgetbalans.

  SvaraRadera
 2. Det är roligt att läsa valanalys efter valanalys som försöker hitta en förklaring, vilken förklaring som helst, annat än den uppenbara.

  Det uppenbara förklaringen när man i val efter val tappar väljarstöd är att väljarna inte tror på ens politik längre. Det är därför vi har demokrati; för att väljarna skall få säga vilken politik de vill ha.

  Men valanalys efter valanalys letar och letar efter någon behagligare förklaring, någon förklaring som gör att man slipper insé att den egna politiken är överspelad och otidsenlig. Väljarna är dumma, eller lurade. Media är elaka. Det är Ohlys fel, eller Monas, eller Wetterstrands. O.s.v. ad nauseam.

  S politik är inte trovärdig och väljarna inser det. Vill ni ha väljarstöd igen så byt politik. Svårare än så är det inte.

  Det var så Alliansen gjorde. De slutade vara nyliberala ultrakapitalister och valde en gyllene mellanväg. Eftersom de inte är sossar kan de också slakta en och annan helig ko. Det är ingen hemlighet att många sossar också insett att förmögenhetsskatten var direkt destruktiv t.ex. men det gick inte att ta bort den eftersom man byggde sin retorik på avundsjuka och avsky mot folk med framgång och företagsamhet.

  SvaraRadera