onsdag 20 oktober 2010

En ingång till samtalet om Socialdemoratin.

Efter ett debattartikeln i Aftonbladet om att vi bör öka tempot i vår politiska debatt så kommer här en postning om bakgrunden till hur socialdemokraterna ska gå vidare. Jag tar en ansats i Marx och hans beskrivning av historien för att sedan gå vidare mot framtiden. Jag kommer inte ge sken av att förklara allt och ha lösningar på alla problem som samhället står inför.

        Så här efter valet är det dags att sätta sig på kammaren och fundera lite på hur vi ska rusta socialdemokratin för framtiden. Jag hävdar att det inte är socialdemokratin som är omodern utan verkligheten som sprungit ifrån oss. Vi måste se över våra verktyg och se över vår bild av verkligheten. De bilder som var sanningar för fem, tio år sedan är passé idag och en ny verklighet väntar kring hörnet. Jag ska här försök ge er en bild av vart jag tror vi behöver göra och tänka på. Det blir ett antal bilder som tar start i Marx och hans analys av samhället. Jag delar inte lösningarna som han hade men hans materialistiska historieuppfattning är gångbar och bra för att ta ett avstamp i diskussionen kring en framtida socialdemokratisk politik.
         Den historiska resan till idag
Vi ser hur kriser kommer och kriser går. Jag vet hur vi på 90-talet pratade om att det var kapitalismens slut, allt enligt Marx teorier. Nu visade det sig att kapitalismen överlevda, dock med den starke staten som räddare.
        Vidare så ser vi att det försvunnit 50 000 industrijobb under den senaste krisen och att de inte kommer komma tillbaka. Inget märkligt med det om man kan sin Marx. Hur samhället utvecklas från det tidiga ursamhället ( enligt Marxismen ursocialismen utan klasser) vidare till slavsamhälle , jordbrukssamhälle och nu in industrisamhälle. Alla nivåer med sitt styre/överbyggnad. Idag har vi kapitalismen som rådande ekonomiskt system. Vad kommer imorgon? Det vi vet är att i alla skeenden i historien har det varit styrande och styrda i olika skepnader. Mer eller mindre uttalat.
          Med att världen utvecklas och förändras så även vår. Är det av vikt att socialdemokratin som rörelse försöker ta en titt runt hörnet och se vad det kommer innebära. Vi vet att slutet på industrisamhället närmar sig. Om det är fem, tio eller femtio år kvar vet vi inte men industrin kommer likt jordbruket att producera mer men mindre del av befolkningen kommer ha sin sysselsättning där.
         Vi vet att det i övergången mellan jordbrukssamhället och industrisamhället var en stor arbetslöshet som ingen trodde skulle lösas. Det fanns en tomhet över vad som skulle ske. Det var svårt att se att något skulle ta vid som inte bara löste arbetslösheten utan också utvecklade samhället. Men det kom och vi lever i det samhället nu. Men med den materialistiska historieuppfattningen med oss så vet vi att samhället inte stannar utan går vidare oavsett vad vi tycker. Så ska vi stå kvar och se vad som händer för att sedan springa efter och försöka komma ikapp eller ska vi gå med framtiden?
        Men vad händer nu?
Det här är knäckfrågan som delar socialdemokratin. Inte i två delar utan fler. De som vill vänta, med svårigheten att se vad som komma skall och det var bra igår. De som tyder utveckling som mer kapitalism och anpassning och de som ser något nytt som vi inte vet riktigt vad det är. Enligt Marx så var nästa steg Socialismen steg ett mot kommunismen, det klasslösa samhället. Jag tror inte han har rätt. Det kommer något annat efter industrisamhället. Frågan är om det det är informations/tjänstesamhället eller om det är desperata försök av industrisamhället att leva kvar. Vi pratar upplevelseindustrin. Tror dock att det är en aning om det nya. Vi har gått från, om vi ska vara grova, att producera mat till prylar och när dessa behov är täckta. Ja det är täckta men inte jämt fördelade över vård jord. Då om vi ska gå vidare på utvecklingen är det inte otroligt att det kommer handla om tjänster och känslor.
         Jorden är inte mindre runt men mindre. Med globaliseringen så har Storgatan i Mukono, Uganda blivit min lika som Storgatan i Vimmerby, Sverige är min. Vi förflyttar oss runt i världen och företagen ser idag hela världen som sin marknad. Det är en utmaning som ställer krav på flexibilitet. Allt från lanthandeln i den lilla byn som numera har kunder från Holland och Sudan. Till våra stora företag som säljer mer i Kina än i Europa.
        Men resan dit tar lite tid och samhällen har en förmåga att i uppbrottet från det gamla till det nya visa på sina sämsta sidor. Vi kan idag se exempel på hur den svenska arbetsmarknaden blir allt hårdare och vill jag säga, cynisk. Hur den idag anställde med all sin trygghet får sparken för att få återkomma som livegen med F-skattesedel. Jag kommer med detta i grunden publicera ett antal inlägg som ger en del fingervisningar om vad socialdemokratin ska göra på ett antal områden.
Ursprungligen postad på Högbergs Tankar där det finns en del kommentarer.
Intressant? Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Boken om NetRoots och Politometern med en samling med politiska bloggar. Glöm inte NetRoots valananlys!

2 kommentarer:

  1. Fick följande kommentar från en partikamrat om vårt arbete:


    Hej Johan!

    Jag lyckas inte kommentera på Netroots valananlyser blogg. I alla fall eftersom det inte funkar så skickar jag min kommentar direkt till dig och hoppas att ni kanske kan ha någon nytta av den :)

    Tycker också att det är ett bra initiativ och håller med om mycket av vad ovanstående skriver om de utförsäkrade.

    Jag har två tankar som jag funderar på som jag tror är viktiga. Jag tycker det Johan är inne på förut vad det gäller småföretagare är viktigt.

    Det bildas nya småföretag hela tiden. Småföretagare som av olika orsaker inte har så många kunder utan är beroende av stora kunder är väldigt utsatta på arbetsmarknaden. Det är en grupp som ökar.

    Många småföretagare tvingas också starta företag för att stora företag och offentlig sektor tycker att det är ett bra sätt att komma undan ansvar för sina anställda.

    Jag tycker socialdemokraterna borde jobba för säkrare arbetsvillkor och ökad trygghet för den här gruppen. Jag tror inte att alliansen kommer jobba för att småföretagare ska bli mindre utsatta på arbetsmarknaden. De vill ju att så många som möjligt ska falla utanför välfärdssystemet och då är småföretagande ett jättebra sätt att slippa ta ansvar.

    Min andra idé är att försöka nå ut bättre i media ta media på allvar. Jag vet inte riktigt hur, men Moderaternas sätt att ta över vårt språkbruk och använda våra ord på ett nytt sätt har ju lyckats. På något vis måste vi ta tillbaka vårt språk och lägga tyngd bakdom det få media att föra ut det vi vill. Det räcker inte med att bara nå ut i våra egna tidningar utan vi måste försöka vinna tillbaka de stora medierna.


    Sara Berlekom
    Grafisk formgivare, It-pedagog, bildskapare

    SvaraRadera
  2. Det är viktigt att SAP åter ställer sig frågan om vad som är vår uppgift. Ska vi vara ett statsbärande parti eller ett samhällsomvandlande parti?

    Läs gärna den här analysen från arbetarrörelsens forskarnätverk:

    http://forskarnatverket.files.wordpress.com/2010/04/zachariah_socialdemokrati.pdf

    SvaraRadera